Herolla menestykäs Sveitsin matka

Hero osallistui Bernin kuurojen urheiluseuran 65-vuotisjuhlaturnaukseen 18.-19.5.2012. Juhlaturnauksen ohjelmistossa oli runsaasti eri lajeja ammunnasta salibandyyn. Helsinkiläiset osallistuivat kahteen lajiin: jalkapalloon ja salibandyyn. Turnauksen ajoittuessa harmillisesti helatorstai-viikonlopulle, Hero sai haalittua kasaan yhteensä seitsemän pelaajaa Alppien juurille. Turnauksessa jalkapalloa pelattiin juniorikentällä 5+1 -pelaajistolla. 1x15min peliajalla. Salibandyssa sen sijaan oli täysimittainen kenttä 3×20 min tehokkaalla peliajalla.

Jalkapallon puolella joukkueiden kirjo oli kansainvälinen: joukkueita tuli aina Saksasta, Suomesta ja Hollannista saakka isäntämaan joukkueiden lisäksi. Heron alkulohkoon sijoitettiin Bern, Istanbul, Vaudois, Zürich ja Aarau. Perjantai-aamupäivän tahmeus näkyi avauspelissä Berniä vastaan, jossa joukkueet nuhjasivat maalittoman tasapelin Heron hallitessa peliä mielin määrin. Istanbulin peruutettua tulonsa, suomalaiset saivat luovutusvoiton. Lausannesta lähtöisin olevaa Vaudoista vastaan Heron peli aukesi vihdoin maalien muodossa molempiin päihin lukemien näyttäessä pelin tauottua 5-3 sinisille. Kahta vahvaa sveitsiläisjoukkuetta, Zürichia ja Aarauta vastaan Hero pelasi ehjiä pelejä. Zürichia vastaan Hero jopa johti jo 2-0, menettäen johtoaseman lopulta 2-2 -tasapeliin. Aarauta vastaan pieni epäonni maalintekopaikoissa ja vastustajan kliinisen tarkka viimeistely pakottivat turnauksen ensimmäiseen tappioon lukemin 0-2. Lohkon kolmas sija ja jatkopeleihin kohdaten Ticinon Luganosta, joka sijoittui oman lohkonsa toiseksi.

Salibandya pelattiin vain reilun neljän hengähdystunnin jälkeen Sveitsin maajoukkuetta vastaan. Hero lähti tismalleen samalla kokoonpanolla salibandypeliin. Ainoastaan veräjänsuulla Rasmus Raurala otti jalkapallossa kunnostautuneen Joonas Leppäsen paikan maalinsuulla. Huolellinen valmistautuminen peliin jalkapallopelien jälkeen: kevyt lounas ja lepohetki hostellilla virittivät helsinkiläiset oikealle taajuudelle. Jo matkalla hostellista hallille pelaajista huokui vapautunut fiilis, joka myös kumpusi hyvin menneistä jalkapallopeleistä.

Ohjeet olivat kaikille yksinkertaiset: pidetään palloa hallussamme nopeilla syötöillä ja pakotetaan sveitsiläiset juoksemaan. Näiden lisäksi karvaus oli maltillinen, sillä paukkuja säästettiin pelin loppueriin ja seuraavan päivän koitoksiin. Sveitsiläisten alkulämmittely antoi positiivisen kuvan suomalaispelaajille heidän taidoistaan ja lähdimme tosimielessä kentälle aliarvoimatta punaisissa pelanneita sveitsiläisiä. Nopeat maalit avauserässä tappoivat pelin luonteen nopeasti ja Heron jäätävä viimeistely kasvatti eroa tasaisesti. Nopeihin maaleihin sveitsiläisten selkäranka katkesi viimeistään ja loppuaika ottelusta jäi pelailuksi. Ainoastaan toisen erän tekemiseen pääkaupunkilaiset eivät voi olla tyytyväisiä: peli meni puskemiseksi ja yksinyrittämiseksi. Toisella erätauolla korostettiin samoja teemoja kuin otteluun lähdettäessä. Kolmas erä olikin tutumman näköistä salibandya.

Hyvin nukutun yön jälkeen katse oli tiukasti jalkapallon jatkopeleissä, joihin joukkue uhkui tervettä itseluottamusta ja joukkuehenki oli tiivistynyt turnauksen myötä. Ticino-peli oli tiukka alusta loppuun saakka ja molemmilla oli omat paikkansa ratkaista varsinaisella peliajalla. Maalittoman varsinaisen peliajan päälle voittajaa haettiin rangaistuspotkukilpailusta, jossa suomalaisten hermo piti etelä-sveitsiläisiä paremmin lukemin 3-1. Joukkueen sankarina rangaistuspotkukisassa maalintekijöiden lisäksi toimi Antti Kronqvist, joka rankkarimaalinsa lisäksi heittäytyi upeasti Ticinon pelaajan kovaan vetoon torjuen sen tolpan juuresta väljemmille vesille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuvaaja: Melanie Altstätter

Välierissä vastaan asettui vanha tuttu Aarau, jolle Hero oli edellisenä päivänä hävinnyt 0-2. Peli oli tasainen tässäkin kohtaamisessa maalipaikkojen lukumäärään katsoen. Hyvin kyseenalaisesti vihelletty rangaistuspotku kaksi minuuttia ennen ottelun päättymistä antoi Aaraulle etumatkan ottelun kääntämiseen ja sen he käyttivät hyväksi Kronqvistin oikeasta aavistuksesta huolimatta. Pronssiottelussa pääkaupunkilaiset kohtasivat Martinistadin Hollannista. Hero hallitsi ottelua läpi ottelun kääntäen nopeasti tilanteen 0-2:aan. Sen jälkeen peliä oli helppo kontrolloida ja pakottaa vastustaja hyökkäämään tehden samalla vastaiskuja. Loppuvihellyksen jälkeen tunnelma suomalaisten kesken oli riehakas: ansaittu päätös hienolle kaksipäiväiselle siunattiin lukemin 0-3.

Suomalaisittain menestykäs turnaus sai näin ollen kruununsa salibandyvoiton lisäksi jalkapallon kolmannesta sijasta. Turnaus saattoi olla myös historiallinen kautta aikojen Suomen kuurojen urheiluhistoriassa, sillä jalkapallon osalta turnausmitaleja ei lähivuosikymmeninä ole tullut maahamme seuratasolla kansainvälisiltä areenoilta. Heron otteet noteerattiin myös turnauksen direktoraatissa, sillä joukkue vastaanotti miesten puolella Fair Play-palkinnon reilusta urheiluhengestä. Menestystä juhlittiin yhdessä juhlaturnaukseen osallistujien kanssa Euroopan suurimman jäähallin (17 000) VIP-tiloissa, jossa pidettiin myös buffet-illallinen päättäjäisineen.

TILASTOT:

Jalkapallo
B-lohko:
Bern-Hero 0-0
Hero-Istanbul 0-0, luovutusvoitto Herolle
Hero-Vaudois 5-3 (Eetu Keski-Levijoki 3, Lari-Pekka Larjola, Antti Kronqvist)
Zürich-Hero 2-2 (Lari-Pekka Larjola 2)
Hero-Aarau 0-2

Jatkopelit:
Hero-Ticino 0-0, 3-1 rp. (Rangaistuspotkukilpailussa onnistuneita: Eetu Keski-Levijoki, Lauri Virtanen ja Antti Kronqvist)
Aarau-Hero 1-0
Martinistad-Hero 0-3 (Eetu Keski-Levijoki 2, Rasmus Raurala)

Kokoonpano:
1 Joonas Leppänen, mv
13 Lauri Virtanen
15 Christer Fagerström
18 Eetu Keski-Levijoki, kapt.
19 Rasmus Raurala
20 Lari-Pekka Larjola
25 Antti Kronqvist

Salibandy
Sveitsin maajoukkue – Hero 1-27 (0-11, 1-6, 0-10) *
* tarkempia tilastoja ei ole saatavilla

Kokoonpano:
9 Joonas Leppänen
13 Lauri Virtanen
15 Christer Fagerström
18 Eetu Keski-Levijoki, kapt.
20 Lari-Pekka Larjola
24 Rasmus Raurala, mv
25 Antti Kronqvist

Teksti: Eetu Keski-Levijoki